הצלת מזון בישראל

הצלת המזון שהצילה דיירת רחוב 

זה התחיל מבקשה פשוטה של אישה רעבה לעזרה עם ארוחה חמה. הפונה הייתה דיירת רחוב, אישה מוכרת לרווחה, נעימה אך עם מגבלה נפשית קטנה. יכולנו לתת לה פתרון חד-פעמי, אבל ב"ספייר" אנחנו תמיד שואפים לפתרונות שמייצרים שינוי אמיתי וקבוע ככל שניתן.

בשלב הזה, יצרנו קשר עם מספר בעלי עסקים מהסביבה שלה בבקשה למסור לה מזון שנשאר להם בסיום יום העבודה – קישור שיגרתי שאנו עושים בכל הארץ בין נזקקים לבתי עסק נהדרים שמוכנים למסור אוכל,  למצער במשך ימים ארוכים ועשרות שיחות לא הצלחנו למצוא לה פתרון עד שיצרנו קשר עם בית ספר בסביבת מגוריה ושוב הסברנו את הסיטואציה ברגישות, באחריות ומתוך הבנה שהמראה החיצוני של אותה דיירת רחוב עלול להרתיע ולעורר חשש. לשמחתנו, בצד השני של הקו הייתה אינה, מלאכית של ממש. היא נרתמה למשימה בלב פתוח והסכימה לא רק לתת את עודפי המזון בסוף כל יום, אלא גם לתקשר עם האישה בקביעות, בסבלנות ובחום אינסופי, ולוודא שהיא מקבלת מנות מזינות שהיא אוהבת.

הקשר האוהב שנוצר בין השתיים, בזכות רצון טוב של אינה מהבי"ס ומזון שאם לא היה נמסר היה מוצא את דרכו לאשפה, הוא אחד החלקים שאנו מחשיבים לחשובים ולמספקים ביותר בתהליך הצלת המזון. דיירת רחוב אחת מקבלת ארוחות חמות ומזינות מדי יום, עם חמלה וחיוך. עכשיו, תחשבו על כמויות האוכל האדירות שנזרקות בישראל מדי יום, ועל מאות אלפי הילדים, הקשישים ודרי הרחוב שיכלו ליהנות ממנו. הסיפור הזה הוא לא מקרה בודד – הוא ההוכחה למה שהצלת מזון יכולה וחייבת להיות ואם תבואו לקפה נשמח לשתף בעוד המון סיפורים כאלו אותם אנו חיים ויוצרים בזכות אנשים נפלאים כמו אינה. צירפנו לכם צילום מההודעה שלה אחרי אחד מהאיסופים "מאיר(: היא באה אמרה ב15.00 וב16.15 השארתי לה אוכל:) והיא תהיה שבעה היו קציצות ומקרונים וגזר עם רוטב:) אני כל כך שמחה שהיא באה:) והיא תהיה במבנה סגור ולא תרטב היום"

הודעה מרגשת על מסירת מזון שהוצל מבית ספר לדיירת רחוב - ספייר קרן פדנטים

ההשלכות ההרסניות של בזבוז המזון בישראל

בכל שנה, 2.6 מיליון טונות של מזון ראוי למאכל, בשווי של 24.3 מיליארד שקלים, נזרקים לפח בישראל. זהו מספר כמעט בלתי נתפס. במקביל, 1.5 מיליון ישראלים חיים בחוסר ביטחון תזונתי, מתוכם מאות אלפי ילדים רעבים בישראל. לא יודעים אם תהיה להם ארוחה חמה על השולחן מחר או שמא ילכו לישון רעבים.

הפער הבלתי נתפס הזה בין שפע אדיר למחסור קיומי הוא לא גזירת גורל. הוא אתגר. ואנחנו בספייר (Spare) מאמינים שהפתרון לאתגר הזה נמצא ממש כאן, בתוך הקהילות שלנו. מיזם הצלת המזון שלנו הוא הגשר שמחבר בין השפע למחסור. אנחנו לא רק מאכילים רעבים; אנחנו מתקנים עיוות חברתי, כלכלי וסביבתי צעד אחר צעד בכל פעם מצילים ארוחה אחת, ילד אחד, משפחה אחת, קשיש אחד. כדי להבין את חשיבותה של הצלת מזון, צריך להכיר את המחיר האמיתי של בזבוז מזון. זהו מחיר שאנחנו משלמים כחברה, ככלכלה וככוכב לכת.

הפן החברתי: פרדוקס הרעב והשפע

איך ייתכן שבמדינה מודרנית, שבה משק בית ממוצע זורק לפח מזון בשווי של כ-4,200 שקלים מדי שנה, ישנם עדיין 21% מהילדים שחיים באי ביטחון תזונתי? זוהי הוכחה כואבת לכשל מערכתי. המזון קיים, אך שרשרת האספקה שבורה. הצלת מזון היא התיקון המיידי והיעיל ביותר לשבר הזה. היא לוקחת מזון מזין ואיכותי, שאלמלא פעולתנו היה הופך לאשפה, ומנתבת אותו ישירות למי שזקוק לו יותר מכל.

הפן הסביבתי: המחיר שכדור הארץ משלם

בזבוז מזון הוא לא רק בעיה חברתית, הוא אסון אקולוגי. מידי שנה אובדים בישראל כ-2.6 מיליון טון מזון, המהווים כ-37% מהיקף ייצור המזון המקומי. שווי
המזון האבוד נאמד בכ-23.1 מיליארד שקלים. לאובדן זה השפעה ישירה על יוקר המחיה,
והוא מוסיף כ-6,900 שקלים בשנה להוצאות של משק בית ממוצע. העלות הסביבתית של בזבוז
זה נאמדת בכ-4 מיליארד שקלים כוצאה מ:

  • בזבוז משאבי טבע: כל קילוגרם מזון שנזרק מבזבז את כל המשאבים שהושקעו בגידולו – מים, שטחי קרקע, דשנים, אנרגיה וכוח אדם.

  • זיהום ופליטת גזי חממה: פסולת מזון מהווה כשליש מהפסולת הביתית בישראל. כשהיא מגיעה למטמנות, היא נרקבת ופולטת גז מתאן – גז חממה עוצמתי שתורם להתחממות הגלובלית. אובדן המזון בישראל אחראי לבדו ל-6% מכלל פליטות גזי החממה במדינה.

 נתון קריטי במיוחד הוא שכמחצית מהמזון המתבזבז, כ-1.3 מיליון טון, מוגדר כבר-הצלה וראוי למאכל אדם.

הפתרון: היררכיית הטיפול בעודפי מזון

הצלת מזון אינה המצאה שלנו. זוהי אסטרטגיה גלובלית מוכרת, המבוססת על "היררכיית הטיפול במזון". זוהי פירמידה הקובעת סדר עדיפויות ברור לטיפול בעודפים, והיא מציבה את הפעולות היעילות והמועילות ביותר בראש.

  1. הפחתה במקור: הדרך הטובה ביותר היא למנוע יצירת עודפים מלכתחילה.

  2. האכלת בני אדם: אם נוצרו עודפים, העדיפות העליונה היא להעביר אותם למאכל אדם. כאן אנחנו נכנסים לתמונה עם המון רוח ואהבה להצלה וההקצאה למי שצריך.

  3. האכלת בעלי חיים: שימוש בעודפים כמזון לבעלי חיים.

  4. שימושים תעשייתיים והפקת אנרגיה.

  5. קומפוסטציה (מיחזור אורגני).

  6. הטמנה: האפשרות הגרועה והמזיקה ביותר, שנמצאת בתחתית הפירמידה.

הפעילות של ספייר מתמקדת בשלב החשוב והמשפיע ביותר בהיררכיה – הבטחה שמזון איכותי יזין אנשים, ולא יהפוך לאשפה.

ספייר: קהילה שמצילה קהילה

בניגוד לארגונים גדולים המפעילים מערכים לוגיסטיים מורכבים, עובדים, מנהלים, הכוח שלנו טמון בפשטות, ללא עובדים, ללא עמלות, ובחיבור אנושי יוצא דופן. המודל של ספייר מבוסס על רשת קהילתית של ערבות הדדית, המחברת בין כל חלקי החברה:

  • איסוף מעסקים: אנו יוצרים חיבורים נפלאים עם בתי עסק, מוסדות וארגונים ודואגים לאסופים של עודפי מזון איכותיים שנשארו מסיום יום העבודה ונמסרים ללא תמורה מבתי עסק מקומיים – מסעדות, בתי מאפה, בתי קפה, אולמות אירועים ועוד.

  • תרומות מפרטיים: אנשים טובים עם מזון שאינם צריכים, תורמים אותו דרכנו למשפחות בסביבתם, מזון נמסר גם באופן עצמאי בין חברי קהילת ספייר בפייסבוק.

  • תיאום ישיר: האהבה שלנו היא יצירת חיבורים ישירים וקבועים בין משפחות נזקקות לבין עסקים בסביבה הקרובה שלהם לצורך איסוף מזון בסוף היום. כך אנו מבטיחים פתרון יציב, ללא עלויות, מכבד ומניסיוננו מחזיק שנים ארוכות שבמהלכם האדם לא מרגיש בחוסר נוחיות של קבלת תרומה משום שזה מזון שהוכן ולא נמכר ולמעשה הצלתו מהווה ערך בפני עצמו אותו אנו מעודדים, מביעים בפני הצדדים ומעריכים באופן אקטיבי ובלא מעט מקרים המשפחות הנזקקות עצמן מחלקות חלק מהמזון שאספו לשכנים וחברים שזקוקים. 

לא רק 'הצלה' – קידום מודעות והטמעת הרגלים חדשים.

אנחנו מאמינים שכדי שנוכל להגיע לניצול ממשי של הפוטנציאל העצום בהצלת המזון, הן סביבתית והן חברתית אי אפשר להסתפק רק בפעולות לוגיסטיות, צריך לחולל שינוי עמוק בתודעה הציבורית. לצד הפעילות המבורכת והמספקת בשטח, אנו משקיעים משאבים רבים בהעלאת המודעות הציבורית, תוך שימת דגש על הצד המוסרי והערכי שבמניעת בזבוז, ומעודדים למידה, מלווים ומסייעים באופן יומיומי ואינטנסיבי בהטמעת הרגלים חדשים של אחריות סביבתית ומסירת מזון. 

השינוי כבר קורה: אנו עדים לשינויים מדידים ומשמעותיים בקהילת ספייר בכל הנוגע למסירות מזון שמתבצעות בין חברי הקהילה, תוצאה של קידום עיקש וסבלני, מלווה בתמריצים, ליווי אישי של חברים בקהילה, הבנה ועידוד שמובילים לגידול  ההצלות ומסירות המזון בעיקר במגזר הפרטי והעסקים הקטנים בישראל. קהילת ספייר היא ההוכחה שאפשר לשנות קהילות שלמות. התוצאות כה מעודדות, כך שאנו בוחנים בימים אלו קיום מחקר אקדמי שימדוד, יתעד ויעיד על ההשפעה של קידום המודעות באופן שהוא מתבצע בספייר.

משימתנו להפוך את הצלת המזון מפעולה של יחידים לתנועה חברתית רחבה של מאות אלפי אנשים בישראל, מודעים, מוסרים ומצמצמים פערים.

אתם יכולים להיות חלק מהפתרון!

המהפכה השקטה של הצלת המזון מתרחשת בזכות אנשים ועסקים שאכפת להם. גם אתם יכולים  להצטרף עכשיו ולהשפיע.

בעלי עסקים בענף המזון?

יש לכם עודפי מזון בסוף היום? אל תזרקו אותם. חוק עידוד תרומות מזון בישראל מעניק לכם הגנה משפטית ומסיר את החשש מאחריות. תרומה שלכם יכולה לחמם את ליבה של קשישה ערירית, להשביע ילדים רעבים, להיות הארוחה החמה של משפחה שלמה. צרו איתנו קשר, ונשמח לשלב אתכם במערך האיסוף הקבוע שלנו או לחבר אתכם ישירות למשפחה קרובה אליכם.

אנשים פרטיים?

ערכתם אירוע ונשאר אוכל? נוסעים לחופשה והמקרר מלא? יש לכם מוצרים יבשים שאינכם צריכים? בישלתם יותר מידי פסטה? או סתם הזמנתם פיצה וקשה לכם לסיים את המגש? עדכנו אותנו או מסרו את המזון בקבוצת ספייר שישביע וישמח לבבות, סיפוק מובטח.

צירפנו לכם צילום מסך שהעלנו בנושא המוצרים שנמסרים לנו מאנשים פרטיים שלמעשה חלקם בעצמם נתמכים על ידי העמותה, כך שהנתינה שלהם, האכפתיות והרצון הכנה שלהם לעזור לאחרים כשהם עצמם במצוקה מרגשת לעיתים עד דמעות. עד כמה זה עוזר המוצרים שנמסרים ?  הם מעשירים ומגדילים את כמויות המזון והסלים שאנו מחלקים לנזקקים במעל 25%(!) זאת כמות עצומה שמיטיבה עם חסרי אמצעים ומגיעה למשפחות, משביעה ילדים רעבים ומשמחת גלמודים, קשישים ומתמודדי נפש. הפוסט המקורי בקישור הבא 

רוצים להתנדב?

המתנדבים שלנו הם הכוח המניע מאחורי כל הצלת מזון. הצטרפו לרשת המתנדבים שלנו והיו שותפים פעילים באיסוף וחלוקת המזון בקהילה שלכם. גם שעה בשבוע יכולה לעשות הבדל עצום.

שאלות נפוצות על הצלת מזון

  • אילו סוגי מזון ניתן לתרום? אנו מצילים מגוון רחב של מזון: פירות וירקות, מאפים, מזון מבושל ממסעדות ומקייטרינג, וכמובן גם מוצרים יבשים וארוזים שאלו לעיתים יכולים גם לשמש לנו לסלי המזון לנזקקים. שימו לב בבקשה שהמזון אוחסן כראוי, איכותי וראוי למאכל אדם.

  • אני בעל עסק, האם אני חשוף לתביעות אם אתרום מזון? לא. המסגרת המשפטית בישראל מעניקה הגנה מאחריות אזרחית ופלילית לתורמי מזון שפעלו בתום לב ובהתאם להנחיות.

  • האם אפשר למסור גם כמויות קטנות? בהחלט! אם בסביבה שלכם יש אדם שצריך את המזון אתם תיווכחו כי הוא יגיע בשמחה ויודה לכם על המזון, ראו בקבוצת ספייר כיצד נמסרים גם כמויות קטנות של מזון. נציין כי יש השפעה שנובעת מאזור המסירה ובאזורים עמוסים כמו תל אביב קל יותר למסור כמעט כל דבר אבל תמיד מומלץ לנסות לבד או בעזרתנו.

  • אין לי מזון לתרום, איך עוד אפשר לעזור? הצלת מזון דורשת גם משאבים לוגיסטיים בין הייתר קמפיינים ממומנים לחיפוש בעלי עסקים וקידום המודעות לצורך הגדלת מאגר תורמי המזון של העמותה וכיו"ב. תרומה כספית, קטנה כגדולה, מאפשרת לנו להגדיל את המערך החשוב הזה ולהבטיח שאף ארוחה טובה לא תלך לאיבוד.

תרמו עכשיו וצרו השפעה חיובית על נזקקים בישראל
תרומות – קרן פדנטים – Spare

הפרטיות שלכם חשובה לנו לידיעתכם, באתר זה נעשה שימוש ב"קבצי עוגיות" (cookies) וכלים דומים אחרים על מנת לספק לכם חווית גלישה טובה יותר, תוכן מותאם אישית וביצוע ניתוחים סטטיסטיים. למידע נוסף ניתן לעיין במדיניות הפרטיות שלנו